Reede, 12. oktoober 2018

Mihklikuu tegevused 2

Sellel korral kohtusime 4. ja 5. klassi huvilistega.
Uurisime kartulit. Mis on kartul, millest koosneb kartul?
 Osa riivitud kartulit panime õhukese kihina alusele ja jätsime seisma. Järgmisel kohtumisel vaatame, mis on muutunud. Ka ühe suure mugula jätsime aknalauale valguse kätte järgmist kohtumist ootama...
Ülejäänud kartulimassist proovisime tärklist kätte saada.

 Kõigepealt tuleb kartul riivida



Mis juhtub, kui riivitud kartulile tulikuuma vett lisada? Saame kiselli!
Aga külma veega seda ei juhtunud. Püüame siis tärklise sealt kätte saada.

 Jätame vee tilkuma ja tärklise filterpaberiga kuivama. Tärklist saime ühe kartuli kohta päris palju. 
Miks ei sööda toorest kartulit? Miks näib aurus keedetud kartul kuiv? Miks praetud kartulil on pruun koorik, aga keedetud kartulil mitte. Põhjuseks on kartulis leiduv tärklis.
Aga kuidas teha kindlaks, millised toiduained sisaldavad tärklist? 
Kasutame joodilahust. Tilk lahust tärklisele ja tärklis värvub mustjassiniseks.
 Uurime järgi, millised toiduained siis sisaldavad tärklist.



Kellelgi tuli meelde, et eelmine aasta tegime tärklise abil lima. Tuletasime selle tegemise meelde - ei ole vedel, ei ole tahke... Nii palju rõõmu pakub sellega mängimine!
1 osa vett ja 2 osa tärklist


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar