esmaspäev, 11. juuni 2018

Maikuu tegevused

Mais saime kokku kahel korral, osalejateks 2. ja 3. klassi õpilased. Kuna mõned jätsid kohale tulemata, sai meiega liituda ka üks neljandik.
Mida me tegime?
Katsetasime valgete õite värvimist.
Panime vette toiduvärvi, seejärel lilled sinna sisse. Ühe grupiga kasutasime ülaseid, teise grupiga valgeid nartsisse. Ülase valged kroonlehed värvusid kergelt juba tunni lõpuks. Oranž värv mõjus kiiresti ja tugevamalt, punane vähem ja sinine ei andnud algul üldse tooni.
 Mõne päeva pärast olid kroonlehed ära kukkunud, aga lehed olid värvunud tugevalt.
  Mis toimub? Värvitud vesi liigub mööda taimevart üles ja värvib õie. Ka leht ja vars värvub, aga mitte nii tugevalt.
Nartsisside õied tunni lõpuks värvi ei muutnud, vaevumärgatavalt oli näha punakat tooni. Ka nädala pärast ei värvunud õied nii tugevalt kui ülasel.



Tunni lõpus...
Mõne päeva pärast...

Tunni lõpus...

Järgmisena tuli kokku segada erinevatest asjadest ja veest "supp", soola ka lisasime. 





Seejärel tuli need asjad "supist" eraldada erinevaid vahendeid (filter, magnet, pintsetid) kasutades (näppude abil midagi tõsta ei tohtinud). 



Kuidas veest soola kätte saada? Kuumutame vett. Selle käigus õpime kasutama ka katsevahendeid. Põnev oli piirituslambi abil vee kuumutamine, hiljem selle leegi summutamine. Lõpuks said (julgesid) leegi kustutamisega kõik hakkama.



Kas värve ka saab eraldada? Teeme vildikatega täpid filterpaberi ribale ja paneme otsapidi vette. Teise võimalusena teeme täpid ringi keskele, murrame ringi kaks korda pooleks ja surume otsapidi vette. Ringidega katse õnnestus paremini.





Mis juhtub, kui segame toiduvärve omavahel? Oli rohelist, punast, kollast ja sinist värvi....






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar